Trudno jest znaleźć współczesną kuchnię, w której dolne szafki otwierają się w tradycyjny sposób. Zdecydowanie częściej dolną zabudowę kuchenną stanowią szuflady. Poznajcie 3 powody, dla których warto mieć szuflady kuchenne.
Dolna zabudowa kuchenna ma standardowo głębokość 60cm. W związku z tym, gdy w szafce mamy tradycyjne półki, dostęp do produktów schowanych głębiej jest mocno utrudniony. Wyobraźmy sobie, że chcemy wyjąć coś, co znajduje się z tyłu dolnej półki. Wymaga to sporej gimnastyki, a wyjęcie znajdujących się tam produktów może być trudne m.in. dla osób starszych, czy mających kłopoty z nadwagą. Dosięgnięcie schowanych tam rzeczy wymaga często również wyjęcia wszystkiego, co jest na przodzie półki, w efekcie czego mamy jeszcze do sprzątnięcia powstały po poszukiwaniach bałagan.
Natomiast w sytuacji, gdy zamiast półek w szafce dolnej mamy szuflady kuchenne, to za jednym ruchem, z pomocą którego wysuniemy szufladę, możemy bez problemu dostać się do jej całej zawartości. Nieważne, czy produkt, który chcemy wyjąć, znajduje się na początku czy na końcu szuflady. Do każdego z nich mamy jednakowo łatwy dostęp.
Dzięki dziecinnie prostej możliwości dotarcia do całej zawartości szuflady, utrzymanie porządku w jej wnętrzu nie nastręcza żadnych problemów. Wyjmujemy bowiem tylko jeden produkt, który po użyciu wraca na swoje miejsce. Natomiast, gdybyśmy mieli szafki z półkami, to po użyciu jednej rzeczy musielibyśmy ponownie układać wszystko, co wyjęliśmy z półki, a to byłaby spora strata czasu.
Producenci kuchni idą jednak o krok dalej i proponują dodatkowe rozwiązania, które umożliwiają jeszcze lepszą organizację wnętrza szuflad kuchennych. Dzięki różnego typu organizerom do szuflad możemy w łatwy sposób zapanować nad organizacją talerzy, słojów na produkty sypkie czy sztućców. Większość z nich ma ruchome przekładki, dzięki czemu rozmiar poszczególnych przegródek możemy dopasować do naszych potrzeb.
Dobry projekt kuchni, niezależnie od tego, czy będzie to mała kuchnia w bloku czy kuchnia z wyspą w rezydencji, uwzględnia różnorodność rzeczy, które będą przechowywane w szufladach kuchennych. To właśnie dlatego ergonomiczna i funkcjonalna kuchnia jest wyposażona w szuflady kuchenne różnego rozmiaru. Te na sztućce czy talerze codziennego użytku mogą być niezbyt wysokie, natomiast wyższe będą te do przechowywania słojów z produktami sypkimi lub różnego typu robotów, blenderów czy innych elektrycznych utensyliów kuchennych.
Oczywiście szuflady kuchenne nie mogą być dopasowywane tylko do tego, co będzie w nich przechowywane. Projekt szafek kuchennych musi bowiem stanowić spójną całość, a względy estetyczne mają tu spore znaczenie. Jednakże dobre studio kuchenne, które projektuje kuchnie na wymiar, z pewnością sobie z takim zadaniem poradzi. Weźmie bowiem pod uwagę zarówno funkcjonalność kuchni oraz jej estetykę i stworzy projekt szafek kuchennych uwzględniający oba te aspekty.
Napisz do nas! Odpowiemy na nie natychmiast!