Jaki blat do kuchni? – blat ceramiczny

blat ze spieków kwarcowych

Różnorodność materiałów, z których wykonywane są blaty kuchenne, daje szerokie możliwości wyboru. Pisaliśmy już o tym, jakie wady i zalety ma blat kamienny oraz blat z konglomeratu. Dziś bohaterem wpisu będzie blat ceramiczny.

Blat ceramiczny – co to jest?

Wiele osób słysząc termin blat ceramiczny wyobraża sobie blat kuchenny wykonany z płytek ceramicznych. Tymczasem pod pojęciem blat ceramiczny kryje się materiał nazywany również przez niektórych spiekiem kwarcowym.

Jest to blat wykonany z różnych składników:

  • minerałów pochodzących od kwarcu,
  • minerałów pochodzących od szkła i krzemionki,
  • tlenków, które wpływają na właściwości kolorystyczne produktu.

W procesie produkcji składniki te są ze sobą łączone przy użyciu technologii spiekania cząsteczek w temperaturze ponad 1200°C i pod naciskiem 25 tys. ton. W efekcie powstaje monolityczna płyta o niespotykanej trwałości.

blat ze spieków kwarcowych

Blat ze spieków kwarcowych  – zalety

Wśród najważniejszych zalet blatu ceramicznego warto wymienić jego niezwykłą trwałość. Jest on twardszy i bardziej wytrzymały od granitu, a przy tym zdecydowanie od niego lżejszy. Innymi zaletami, o których warto wspomnieć są:

  • odporność na wysokie temperatury, mrozy, zarysowania, uderzenia, zginanie,
  • odporność na promienie UV i duża stabilność koloru,
  • higieniczność – można stosować w kontakcie z żywnością,
  • łatwość utrzymania w czystości – blat ceramiczny w ogóle nie absorbuje płynów,
  • możliwość wyprodukowania płyty o bardzo dużych rozmiarach oraz o różnych grubościach (standardowo 3, 6, 12 mm),
  • elegancja – liczący się producenci, tacy jak Dekton czy Neolith, oferują wybór w kilku – kilkunastu wariantów kolorystycznych w kolekcjach w różnym stylu.

Takie właściwości sprawiają, że materiał ten może być stosowany nie tylko jako blat ceramiczny do kuchni, ale również w formie okładzin ściennych czy podłogowych, nawet w miejscach użyteczności publicznej.

blat ceramiczny

Blat ceramiczny do kuchni – wady

Widząc tak wiele zalet, można się zastanawiać, czy blat ze spieków kwarcowych ma jakieś wady. Dla wielu osób główną wadą może być cena. Blat ceramiczny jest bowiem z pewnością sporo droższy od tanich blatów z płyt wiórowych, lecz jego cena jest porównywalna z ceną blatów granitowych czy z konglomeratu. Stając przed dylematem, jaki blat do kuchni wybrać, warto mieć to na uwadze.

blat ze spieków kwarcowych

Blat ze spieków kwarcowych a blat z kamienia i konglomeratu

Na koniec chcemy dodać kilka słów na temat podobieństw i różnic pomiędzy blatem ceramicznym a blatem z kamienia i konglomeratu. Blat ze spieków kwarcowych jest zdecydowanie lżejszy od granitu. Jest również od niego bardziej trwały i przyjemniejszy w odbiorze.

Występuje on w różnych kolorach, choć nie ma aż takich możliwości barwienia go, jak w przypadku blatów z konglomeratu. Cechuje się natomiast lepszą stabilnością kolorów i, w przeciwieństwie do blatów z konglomeratu, jest odporny na promienie UV.

Mimo przeważającej liczby zalet, jakie mają blaty ze spieków kwarcowych, nie można jednoznacznie powiedzieć, że blat ten jest zawsze najlepszym rozwiązaniem. Wiele zależy od indywidualnych preferencji i stylu, w jakim będzie urządzona kuchnia. Zanim więc decyzja o tym, jaki blat wybrać do kuchni, zostanie podjęta, warto poznać również wcześniejsze wpisy, w których pisaliśmy, jakimi charakteryzuje się blat kamienny i blat z konglomeratu.

 

Masz więcej pytań?

Napisz do nas! Odpowiemy na nie natychmiast!